Formodet drabsmand identificeret i sag om drabet på Roujan Ismaeel i 1995

 

Nyhed:

 

Formodet drabsmand identificeret i sag om drabet på Roujan Ismaeel i 1995

 

Københavns Politi har valgt at lukke sagen om drabet på 7-årige Roujan Ismaeel og anser den for opklaret. Den formodede gerningsmand døde i 2012.

 

Syv-årige Roujan Ismaeel blev fundet dræbt i en baggård i Rådmandsgade på Nørrebro om eftermiddagen tirsdag den 13. juni 1995. Indtil nu har sagen om drabet på hende været uopklaret, men nu har forbedrede muligheder for DNA-beregninger endelig identificeret en formodet gerningsmand.

”Vores tanker er selvfølgelig med Roujans familie, og jeg håber, at beskeden om denne udvikling kan bringe en smule fred til dem,” siger leder af Afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi, Brian Belling.

Den formodede gerningsmand døde i 2012. Han har været mistænkt i drabssagen igennem en årrække, men det er først nu gennem nye DNA-resultater, at det samlede bevisgrundlag har været tilstrækkeligt til, at anklagemyndigheden har valgt at lukke sagen og anser den for opklaret.

”Vi stopper aldrig med at efterforske i de uopklarede drabssager. De bliver jævnligt taget frem og gennemgået, hvor vi ser på nye vinkler, uopdyrkede hypoteser eller som i dette tilfælde, om fornyet behandling af spor kan give nye resultater,” siger Brian Belling og fortsætter:

”Hvis den identificerede mand havde været i live, ville anklagemyndigheden have tiltalt ham for drabet. Da det kun er domstolene, som kan finde en person skyldig, kan vi ikke endeligt konkludere et skyldsspørgsmål herfra. Men vi anser sagen som opklaret,” siger Brian Belling.

Det har ikke været muligt at knytte den formodede gerningsmand til andre, uopklarede sager.

”I Københavns Politi har vi særdeles dygtige efterforskere, som går på arbejde hver dag for at sikre retfærdighed for ofre og deres efterladte. Nu lukker vi denne sag, men vi fortsætter ufortrødent med de andre,” siger Brian Belling.

Fakta: Sådan er der gjort ift. DNA-test

Der blev fundet DNA på et stykke af Roujan Ismaeels tøj, som flere gange gennem årene er blevet testet uden brugbare resultater. Testmulighederne er løbende blevet forbedret, hvilket har ført til yderligere test – desværre også uden brugbare resultater.

I slutningen af 2023 anmodede efterforskningen i Københavns Politi Retsgenetisk Afdeling på Retsmedicinsk Institut om at få lavet fornyede DNA-undersøgelser af udklip fra Roujan Ismaeels tøj. Ved disse undersøgelser blev der konstateret mandligt DNA. Her bad efterforskningen så om en såkaldt y-kromosomal DNA-profilanalyse af materialet fra Roujan Ismaeels tøj.

De sidste mange år har den højeste sandsynlighed ved match på denne type af DNA-sammenligninger været 386. For nylig er der kommet en ny beregningsmetode, som giver mulighed for en sandsynlighed på mere end 100.000.

Da den formodede gerningsmand døde i 2012, har det ikke været muligt at lave en DNA-test på ham. I stedet er der fundet DNA fra ham på to jakker og en pung, som blev sikret i forbindelse med en anden sag for år tilbage.

Den y-kromosomale DNA-profil sikret fra Roujans Ismaeels tøj blev sammenlignet med DNA-profilerne sikret fra den mistænktes jakke og pung, og denne sammenligning viste et match.

Den benyttede beregningsmetode er i slutningen af maj blevet akkrediteret, dvs. godkendt, af Den Danske Akkrediteringsfond (DANAK). Denne beregningsmetode og de øvrige beviser i sagen førte til anklagemyndighedens beslutning om at lukke sagen som opklaret. Da der er tale om en helt ny beregningsmetode, har det ikke været genstand for en domstolsprøvelse endnu.

Roujan Ismaeels familie er orienteret om ovenstående udmelding, og har i den forbindelse anmodet Københavns Politi om at viderebringe beskeden om, at de frabeder sig henvendelser fra pressen.

Københavns Politi indkalder til en kort presseorientering kl. 10.30 ved Politigården i København ved indgangen i Otto Mønsteds Gade. Her vil vicepolitiinspektør Brian Belling genfortælle de pointer, der står i pressemeddelelsen til dem, der ønsker at få dette på bånd.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *