Hjælp med at gøre indbrudstyvene arbejdsløse

Man kan ikke begå indbrud, mens man sidder i fængsel – det er ret enkelt. Med det i baghovedet har Østjyllands Politi op til dette års sommerferie indledt et endnu tættere samarbejde med Kriminalforsorgen. Formålet har været at få udpeget en række kendte indbrudstyve, der har et ophold i fængslet til gode, og få dem kaldt ind til afsoning. Samarbejdet har betydet at fem kendte indbrudstyve med uafsonede domme på samvittigheden har fået en indkaldelse fra Kriminalforsorgen og er på vej ind for at tilbringe noget af sommeren bag tremmer.

– Det er en helt unik samarbejdsaftale, vi her har fået lavet med Kriminalforsorgen. Det giver os mulighed for at få nogle af vores kendte indbrudstyve væk fra gaden i perioder, hvor vi ved, der ellers ville være stor risiko for, at de ville begå flere indbrud, siger vicepolitiinspektør Sten Sørensen, der er leder af Østjyllands Politis særlige indbrudsstab.

Samarbejdet med Kriminalforsorgen er også et resultat af, at Østjyllands Politi i dag arbejder mere analytisk, end man har gjort tidligere.

– Vi målretter nu i højere grad vores indbrudsindsatser på enkeltpersoner, som vi udpeger ved hjælp af analyser og efterretninger. På den måde får vi et bedre billede af, hvem indbrudstyvene er, og så kan vi også bedre sætte ind overfor dem og for eksempel få dem fængslet i sommerperioden, siger Sten Sørensen.

Forebyggelse er det andet ben
Der skal dog mere til, hvis der for alvor skal sættes en stopper for indbrudstyvene, og her er forebyggelse vejen frem. Også her har Østjyllands Politi sat massivt ind i løbet af det seneste år, hvor der er blevet afholdt flere borgermøder, hvor flere end 2500 borgere har fået gode råd til, hvordan man bedst muligt sikrer sin bolig mod indbrud. Et af de sikre svar har hver gang været nabohjælp!

– Nabohjælp er uden sammenligning det bedste forebyggende tiltag, hvis man ønsker at sikre sit hjem mod indbrud, mens man selv er på sommerferie. Vi ved af erfaring, at indbrudstyve holder sig væk, hvis de oplever, at nogen holder øje med deres færden. Indbrudstyve vil helst arbejde i fred, så hvis de føler sig overvåget, så opgiver de som regel, siger Sten Sørensen, der også opfordrer borgerne til at kombinere et eventuelt overvågningskamera med borgerhjælp.

– Flere og flere har fået overvågningskameraer derhjemme, hvor de så få en besked på telefonen, hvis der er aktivitet i eller ved deres hus. Det kan man jo ikke gøre så meget ved, hvis man ligger ved en pool i Spanien, men det kan ens nabo måske. En idé kunne være at få koblet naboens telefon på overvågningskameraet, og så kan naboen gå ud, og se hvad der sker. Vi opfordrer ikke til, at man griber ind, hvis man ser nogen begå indbrud, men man kan være politiets øjne og øre på stedet, indtil vi kommer frem, siger Sten Sørensen.

Nabohjælp forebygger op til hvert fjerde indbrud, og det er nemt, gratis og sikkert at tilmelde sig via hjemmesiden nabohjælp.dk eller via Nabohjælps-app’en.

Politi Døgnrapporter: 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *