Ferien er startrampen for dit barns sikkerhed i trafikken

Det er en god idé, at trafikpolitikken på dit barns skole får et serviceeftersyn i sommerferien.

Når børnene møder efter ferien, er skolereformen nemlig trådt I kraft. Det betyder, at børnene kører fra skole på andre tidspunkter end hidtil, hvor en stor del af befolkningen også er på vej til og fra arbejde.

– Skolereformen kan resultere i, at der vil være samme pres på skoleveje og skolernes parkeringspladser om eftermiddagen, som forældre er vant til fra morgentrafikken. Vi opfordrer derfor forældre til i løbet af sommerferien at træne skolevejen med deres børn, så flest mulig skoleelever efter sommerferien selv kan gå eller cykle i skole, siger Laurids Rudebeck, borgmester i Tønder Kommune.

Derfor er det en rigtig god ide at bruge noget af sommerferien til at få trafikpolitikken rettet til, så den tager højde for børnenes og andre trafikanters nye hverdag.

– En trafikpolitik er et dynamisk dokument, som løbende skal tilpasses de aktuelle forhold. Den ny skolereform er en passende lejlighed til at støve trafikpolitikken af og se, om den passer til hverdagen efter skolereformen, siger Christian Østergård fra Det Kriminalpræventive Sekretariat hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

Det er samtidig vigtigt, at alle relevante parter er inddraget i processen med at tilpasse trafikpolitikken, for eksempel skolens ledelse, færdselskontaktlærere, skolebestyrelse, forældre, kommunen, politiet m.v., så alle har ejerskab til politikken. Det er en selvfølge, at alle efterlever politikken, mener Christian Østergård.

Hvorfor en trafikpolitik

Trafikanters fejl og uvaner er en medvirkende årsag til mere end 90 % af ulykkerne, så derfor er en trafikpolitik på skolerne vigtig. I den forbindelse har Kredsrådet i Syd- og Sønderjylland vedtaget, at alle børnehaver, daginstitutioner og skoler, skal have en trafikpolitik. Kredsrådet mødes fire gange årligt og består af politikredsens borgmestre og politidirektøren.

Hvad er en trafikpolitik

En trafikpolitik er et dokument, der kort og godt beskriver, hvad skolen gør for at ruste børn og unge til at færdes sikkert i trafikken.

En trafikpolitik involverer forældrene som gode rollemodeller og sikrer, at børnene forlader skolen med gode trafikvaner. En trafikpolitik på skolerne påvirker børn og deres forældre til en mere hensigtsmæssig adfærd i trafikken. Desuden forberedes eleverne til de 10 farligste år i trafikken, som de står overfor, når de forlader folkeskolen. De 15-24-årige er nemlig stærkt overrepræsenterede i ulykkesstatistikkerne.

10 grunde til en trafikpolitik på skolerne

Minimerer morgenkaos ved skolen
Giver børn og unge gode trafikvaner
Styrker færdselsundervisningen på alle klassetrin
Sætter fokus på at forhindre ulykker blandt unge
Gør arbejdet nemmere for færdselskontaktlæreren
Skaber sundere børn
Giver god dialog mellem forældre og skole
Engagerer skolens ledelse, lærere, forældre og børn
Giver en klar rollefordeling i trafiksikkerhedsarbejdet
Styrker skolens og kommunens samarbejde om skoletrafik

Politi Døgnrapporter: 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *