Nedlæggelse af nærpolitistationer baner vej for forsøg med borgernært politi i Næstved Kommune

Selvbetjening og digitalisering har gjort behovet for at have nær- og landpolitiekspeditioner meget lille. Det har Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi taget konsekvensen af, og lukker nu tre af slagsen i Næstved Kommune. Til gengæld bliver et forsøg med alternative måder at skabe borgernært politi sat i søen i samarbejde med kommunen.

Gennem grundige analyser foretaget over en længere periode har Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi undersøgt, hvor mange borgerhenvendelser de eksisterende nær- og landpolitiekspeditioner rundt om i politikredsen får. Det har vist sig, at antallet af henvendelser i ekspeditionerne er faldet drastisk de seneste år. Det skyldes bl.a., at en lang række af de opgaver, som politiet tidligere har varetaget, er overgået til kommunerne og Skat. Samtidig har borgerne i stadigt stigende grad fået øgede muligheder for at betjene sig selv telefonisk og digitalt. Derfor er det bl.a. besluttet at nedlægge de tre nær- og landpolitiekspeditioner i Fuglebjerg, Glumsø og Tappernøje, så politibetjeningen af hele Næstved Kommune sker fra Lokalpolitiet i Næstved.

Ud over analysen af borgerhenvendelser er der lavet en omfattende undersøgelse af politikredsens forebyggende arbejde, som for en del også udføres af nær- og landpolitibetjente. Undersøgelsen viser, at der er behov for at tilføre området yderligere ressourcer og kompetencer. Det betyder bl.a., at der med lukningen af de tre nær- og landpolitistationer bliver etableret en decideret forebyggelsesorganisation, der skal professionalisere dette arbejde yderligere.

– Vi mener, at nedlæggelsen af nær- og landpolitiekspeditionerne i Næstved Kommune er sund fornuft. Det giver ikke længere mening at opretholde dem – hverken økonomisk eller servicemæssigt. I stedet koncentrerer vi kompetencerne, styrker vores præventive indsats, og gør os endnu mere umage for at være et borgernært politi, siger politidirektør Lene Frank.

Synligt politi på mange måder

Det ligger lige for, at man som borger bliver bekymret for, om nu også politiet vil blive ved at få den fornødne indsigt og viden om potentielle problemer i lokalområderne. Derfor er der i Sydsjællands og Lolland-Falster Politi tænkt i alternative baner, når det gælder kontakten til borgerne.

– Vi har fuld forståelse for og anerkender, at borgerne gerne vil have synligt politi. Men vi mener, at synligt politi kan skabes på mange måder. Det kan fx være digitalt via sociale medier eller en app. Det kan også være god og hurtig service, når folk ringer 114. Eller det kan være skabelsen af et forum, hvor specielle politirelaterede udfordringer kan drøftes på tværs af borgere, kommune og politi, siger Lene Frank, der med nedlæggelsen af de tre ekspeditioner søsætter et forsøg med fokus på borgernært politi.

Forsøget har til formål at skabe en ramme for og udvikle det lokale samarbejde mellem borgerne og politiet og gennemføres i et samarbejde mellem politikredsen og de forskellige lokale råd under Næstved Kommune.

– Det er jo ikke kun borgerne, der har brug for politiet. Vi har i høj grad også brug for borgerne. Når borgerne agerer vores øjne og ører i lokalsamfundene har vi langt lettere ved både at forhindre kriminalitet og opklare den. Så det er vores håb, at vi gennem en styrkelse af vores forebyggelsesorganisation, et tæt samarbejde med kommunen og en udbygning af vores tilstedeværelse på de digitale medier kan skabe en endnu større og tættere kontakt til vores borgere, siger Lene Frank.

Hvis forsøget, der løber over de næste to år, viser sig at bære frugt, vil det bredes ud til resten af politikredsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *