Ingen straffesag mod hjemmevejleder i Hedensted Kommune

Sydøstjyllands Politi har efter længere tids efterforskning besluttet at opgive sigtelsen mod en hjemmevejleder fra Hedensted Kommune. Den pågældende har været sigtet for i perioden fra 2009-2014 at have begået mandatsvig over for et samboende par, hvis forhold – herunder økonomiske – hjemmevejlederen varetog. Det betyder, at der ikke bliver nogen straffesag mod pågældende.

Begrundelse

Begrundelsen for afgørelsen er, at det ikke forventes, at en domstol vil finde hjemmevejlederen skyldig i mandatsvig efter straffelovens § 280. Der er især lagt vægt på, at der ikke efter den juridiske vurdering kan føres bevis for, at hjemmevejlederen har misbrugt sin adgang til købe ind og hæve penge for parret eller i øvrigt har handlet mod deres tarv og derved påført dem et formuetab.

Det er anklagemyndigheden, der uden for enhver rimelig tvivl skal bevise at hjemmevejlederen skulle have gjort netop det. Afgørelsen betyder, at det bevis ikke vurderes at kunne fremlægges under en eventuel retssag.

Offentliggørelse af afgørelsen

Sydøstjyllands Politi har valgt at orientere offentligheden mere omfattende om afgørelsen end sædvanligt, da sagen i forbindelse med anmeldelsen og efterforskningen har medført stor interesse fra medierne og megen omtale i disse. Oplysninger om personlige forhold eller oplysninger, der kan føre til identifikation i offentligheden af de involverede, er naturligvis underlagt tavshedspligt. Det er helt afgørende for Sydøstjyllands Politi, at tavshedspligten overholdes, og de involverede derved beskyttes mest muligt – så meget desto mere som at efterforskningen ikke afsluttes med en retssag. På den anden side er der i lyset af den forudgående omtale et behov for hurtigt og retvisende at formidle afgørelsen til mange medier og til offentligheden samtidigt.

Sagens forløb

Hjemmevejlederen blev i 2009 ansat som hjemmevejleder hos parret. Som et led i arbejdet skulle hjemmevejlederen styre parrets økonomi, ligesom pågældende havde fuldmagt til parrets konti i banken og på deres vegne kunne hæve penge og foretage indkøb og betalinger.

I august 2014 blev hjemmevejlederen fritstillet fra sit arbejde i Hedensted kommune, og den 23. september 2014 indgav kommunen anmeldelse mod pågældende for at have begået mandatsvig.

Sydøstjyllands Politi har herefter foretaget en række afhøringer, blandt andet af hjemmevejlederen, samt af flere ledere og medarbejdere i Hedensted kommune. Det har imidlertid ikke været muligt at foretage en tilbundsgående afhøring af parret om deres økonomi, hvilket netop skyldes deres behov for støtte af en hjemmevejleder.

Politiet har indhentet og gennemgået kontoudtog fra parrets konti mv. Der er endvidere foretaget en ekstern revision af deres økonomi for årene 2006-2014. Revisionen har bl.a. vist, at forbrugsmønstret i årene 2006-2008 – altså i perioden forud for at den sigtede hjemmevejleder var tilknyttet parret – er sammenligneligt med forbrugsmønstret i de år, den sigtede var hjemmevejleder for parret, dvs. i årene 2009-2014. Der er således ikke tale om et signifikant ændret eller øget forbrug i parrets økonomi i de år, den sigtede hjemmevejleder havde ansvaret.

Den eksterne revision har også lagt fast, at den sigtede hjemmevejleder ikke har kunnet fremlægge fuld dokumentation for alle foretagne hævninger på parrets konti. Efterforskningen har videre godtgjort, at kommunen har udfærdiget en vejledning for, hvorledes, hjemmevejledere skal dokumentere hævninger og indkøb. Som sagen foreligger oplyst, har der imidlertid ikke fra kommunens side været ført kontrol med den sigtede hjemmevejleders regnskaber, opbevaring af bilag og varetagelse af parrets økonomi.

Hjemmevejlederen har nægtet sig skyldig i sigtelsen.

De i øvrigt i sagen foretagne afhøringer har ikke afdækket, at det skulle være forgået noget kriminelt i forbindelse med hjemmevejlederens arbejde.

Der er særligt lagt vægt på

at der ikke i perioden, hvor den sigtede var hjemmevejleder, har været væsentlige ændringer i parrets forbrug og økonomi i sammenligning med årene forud for pågældendes tiltræden som hjemmevejleder,

at det ikke under revisionen har været muligt at påvise hævninger af påfaldende store enkeltbeløb, og

at efterforskningen af hjemmevejlederens egen økonomi i øvrigt ikke har kunnet påvise, at pågældende skulle have tilegnet sig penge fra parret.

Den omstændighed, at hjemmevejlederen ikke i fuldt omfang har kunnet fremlægge dokumentation for de foretage hævninger, kan ikke føre til andet resultat.

Afslutning

Det skal bemærkes, at afgørelsen alene bygger på en strafferetlig vurdering af sagen. Der kan således fortsat være en civilretlig tvist mellem kommunen og hjemmevejlederen.

Afgørelsen kan påklages til Statsadvokaten. Fristen for at klage er 4 uger. Hvis statsadvokaten træffer afgørelse om at fortsætte straffesagen, skal afgørelsen være forkyndt for den person, der har været sigtet, inden 2 måneder fra den første afgørelse.

Retten i Horsens har efter anmodning fra Sydøstjyllands Politi beskikket en bistandsadvokat for det samboende par, således at denne bistandsadvokat kan varetage deres interesser i sagen, herunder eventuelt påklage afgørelsen til Statsadvokaten i Viborg.

Politi Døgnrapporter: 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *