Frihedsberøvelse udløste forhøjet erstatning

Københavns Vestegns Politi skal betale en forhøjet erstatning til 357 fodboldfans, som blev frihedsberøvet efter uroligheder ved Brøndby Stadion den 1. december 2013. Det har Københavns Byret bestemt i dag.

Søndag den 1. december 2013 frihedsberøvede Københavns Vestegns Politi en gruppe på næsten 500 fodboldfans efter en fodboldkamp mellem Brøndby IF og FC København på Brøndby Stadion.

Frihedsberøvelsen skete efter voldsomme uroligheder med hærværk og stenkast mod politiet på strækningen fra stadion mod Østbrovej i Brøndby, hvorefter de frihedsberøvede blev registreret og løbende løsladt igen uden sigtelse.

I januar 2014 erklærede Københavns Vestegns Politi sig villig til at betale erstatning til fodboldfans, som blev uberettiget frihedsberøvet efter urolighederne og udbetalte siden Rigsadvokatens standardbeløb på 2.500 kroner til ca. 385 personer.

Imidlertid mente 357 personer med en advokat i spidsen sig berettiget til en forhøjet erstatning.
Det har Københavns Byret efter seks retsdage imødekommet i dag.

Retten har besluttet, at de skal tilkendes yderligere 1.500 kroner i kompensation, og at Københavns Vestegns Politi ikke overtrådte den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 om tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling.

– Inden vi tager stilling til om sagen skal ankes, vil vi først have lejlighed til at studere dommens præmisser nærmere, siger politidirektør Kim Christiansen.
Vend balladen ryggen

Politidirektøren ærgrer sig over, at en fodboldkamp ender i uroligheder, hærværk, stenkast mod politifolk, går ud over fredelige borgere i lokalområdet og koster samfundet millioner af kroner.

– Det skal være trygt og rart at gå til fodboldkamp på Vestegnen, men det er ikke politiets ansvar alene. Det må være en fælles sag for alle aktører, blandt andet for klubberne, for fans fra begge hold og også for politiet, siger politidirektøren.

Han understreger, at politiet ønsker dialog med alle parter og fanfraktioner, men han erkender samtidig, at det måske ikke lykkes.

– Vi taler rigtig gerne med alle, men hvis nogle hellere VIL være destruktive og skabe vold, ballade og hærværk, så bør de fredelige fodboldaktører, klubber, fans og politi i fællesskab vende dem ryggen, siger Kim Christiansen.

Politiets indsats i forbindelse med fodboldkampe revurderes
Københavns Vestegns Politi har siden kampen i december arbejdet med at evaluere sine fodboldplaner og overvejet mulige tiltag til at forhindre uroligheder.

– Er det sikkerhedsmæssigt fornuftigt at afvikle en kamp sent på dagen, så ballademagere kan gemme sig i mørket? Kan vi bedre adskille ballademagere fra de mange fredelige fans, og bør udeholdets fans ankomme til stadion og forlade stadion på en måde, politiet bedre kan kontrollere? Der er en række spørgsmål, vi må se på og drøfte med de involverede parter, siger politidirektør Kim Christiansen.

Nye tiltag vil i givet fald ske sammen med Rigspolitiet i dialog med Dansk Boldspil Union, klubberne og divisionsforeningen.

Politi Døgnrapporter: 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *