Anholdelse i Hedegaard-sagen

Københavns Politi har fredag den 25. april sikret anholdelse i Tyrkiet af en mistænkt gerningsmand til drabsforsøget mod Lars Hedegaard Jensen.

Den mistænkte blev anholdt 25. april om eftermiddagen i nærheden af Istanbul, Tyrkiet. Det forventes, at han inden for den nærmeste fremtid kan udleveres til Danmark som et led i det internationale samarbejde om udlevering af personer. Pågældende vil så blive fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

Mistænkte er lørdag afhørt i retten i Tyrkiet, hvor han efterfølgende blev fængslet. Københavns Politi er nu via den danske politiforbindelsesofficer i Ankara i dialog med det tyrkiske politi om den videre proces.

Københavns Politi har fredag den 25. april gennemført 11 ransagninger og afhøringer hos personer, der har relationer til den mistænkte. Dette er sket for at sikre beviser samt forklaringer fra de omhandlende personer.

– Det skal understreges, at ingen af disse personer er mistænkt i sagen, ligesom der ikke foreligger mistanke om, at drabsforsøget er gennemført af mere end én person, siger ledende politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden, Københavns Politi.

Lars Hedegaard Jensen blev tirsdag den 5. februar 2013 kl. ca. 11.20 på sin bopæl, Pelargonievej 7, 2000 Frederiksberg, opsøgt af en ukendt gerningsmand. Denne foregav at skulle aflevere en postpakke til en beboer i ejendommen. Da Lars Hedegaard Jensen åbnede døren, blev der afgivet et skud mod Lars Hedegaard Jensen. Skuddet ramte dog ikke, og der opstod herefter klammeri mellem Lars Hedegaard Jensen og gerningsmanden, der herunder tabte sin pistol. Umiddelbart herefter flygtede gerningsmanden fra stedet med pistolen.

Gerningsmanden blev af Lars Hedegaard Jensen og vidner beskrevet som: Mand, 20-25 år, ca. 175-180 cm høj, almindelig af bygning, skæg på hagepartiet, anden etnisk herkomst end dansk, talte dansk uden accent, iført rød postjakke med postlogo, lyse kondisko.

Københavns Politi har siden drabsforsøget efterforsket sagen i et tæt samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste. Politiet har ved flere lejligheder anmodet om offentlighedens hjælp i forbindelse med de konkrete spor, der blev fundet på og omkring gerningsstedet.

Den 20. marts 2013 observerede et vidne, at der over for Lars Hedegaard Jensens bopæl holdt parkeret en mørkeblå varebil VW Transporter med registreringsnummer AW 89 223.

Efterforskningen viste, at denne bil også holdt på stedet på gerningsdatoen, samt at den formentlig havde en relation til drabsforsøget. Bilen var tre dage før drabsforsøget blevet solgt, men den nye ejer havde opgivet falske oplysninger i forbindelse med handelen og havde aldrig ejerskiftet bilen.

Der blev ved salget udfyldt og underskrevet en standard-slutseddel fra FDM. Køberen udfyldte selv felterne med navn og adresse. Han anvendte her navnet ”Mohammed Issa”, der angiveligt er falskt, samt adressen Murciagade 14, 1. th., 2300 Kbh S. Denne adresse eksisterer ikke. Køberen oplyste, at han skulle bruge bilen i forbindelse med et rengøringsfirma.

VW Transporteren er teknisk undersøgt, hvor der er sikret såvel fingeraftryk som DNA-materiale fra denne og effekter, der blev fundet i bilen.

Ligeledes er der fra selve gerningsstedet sikret såvel fingeraftryk og DNA materiale fra dels Lars Hedegaard Jensens beklædning, området omkring indgangsdøren samt på den pakke, som gerningsmanden havde med til stedet.

Ingen af de sikrede spor kunne dog lede direkte til en gerningsmand.

Københavns Politi har kontinuerligt gennemført et meget stort og grundigt efterforskningsarbejde med at analysere de få faktuelle oplysninger i sagen.

I slutningen af august 2013 rettedes opmærksomheden i særlig grad mod en enkelt person. Personen er en mand på 26 år, der er dansk statsborger af mellemøstlig oprindelse. Han svarer både aldersmæssigt og i forhold til højde og bygning til signalementerne af gerningsmanden.

Der blev indledt en bredere efterforskning af og omkring denne mistænkte person. Efterforskningen er for så vidt angår de retslige skridt foregået bag lukkede døre, hvorfor politiet ikke på nuværende tidspunkt kan konkretisere de enkelte efterforskningsskridt.

Efterforskningen førte til, at der den 7. november 2013 blev afsagt fængslingskendelse over den mistænkte mand, der herefter blev efterlyst nationalt og internationalt. Dette skete hemmeligt på en sådan måde, at Københavns Politi ville blive kontaktet, hvis den mistænkte kom i kontakt med en politimyndighed. Den internationale efterlysning skyldtes, at efterforskningen viste, at den mistænkte gerningsmand formentlig rejste ud af Danmark allerede den dag, drabsforsøget blev gennemført. Siden har han opholdt sig i udlandet, herunder i Syrien og Tyrkiet.

Politi Døgnrapporter: 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *